Observator en illustrator

Hallo daar! Ik ben Ingrid en ik hou ervan om texturen, kleuren en kleine gelukjes samen te brengen op papier. Het maken van een illustratie kan voor mij beginnen bij iets simpels als een mooi blad of een interessante vorm die ik in de natuur vind, een grappig personage dat ik tegenkom op een wandeling of bij een spontaniteit in één van mijn potloodkrabbels. Het tot leven brengen van een verhaal tot in kloppende details, is wat ik het liefste doe. Mijn illustraties ontstaan uit verschillende lagen die ik al spelend tot één geheel maak.

Het liefste omring ik mij met natuur en groen, van de begonia die groter is dan ikzelf tot de vogels en planten in mijn stadstuin. Lekker warm in mijn favoriete gebreide oma-vest en met mijn vogelkijker stap ik graag de natuur in. Ik laat me ook in mijn werk leiden door de seizoenen, waarvan de herfst mijn favoriet is.

Ik vind het fantastisch om ergens mijn stempel op te zetten en het echt af te maken. Dat kan een klein hoekje in huis of in de tuin zijn, een cadeautje inpakken voor een vriendin en natuurlijk de illustraties op mijn werktafel. Hoe klein of groot: ik zorg dat het tot in de puntjes is afgewerkt. Dat deed ik als kind ook al: covers bij mijn verslagen op school, labels voor potjes zelfgemaakte parfum en natuurlijk het clubblad voor mijn vriendinnen-ponyclub. Het kriebelt altijd om te creëren en alles komt voor mij samen tot die kern: maken en vormgeven. 


over mij

Teken-ing = Ingrid Wuyster

Je kent mijn werk misschien onder de naam 'Teken-ing'. Al sinds mijn studies grafische vormgeving en illustratie aan de kunstacademie begon ik met freelancen als illustrator onder deze naam. In deze jaren met veel freelance klussen kon ik mij in verschillende technieken verdiepen. Ik leerde conceptueel denken, kon experimenteren met ideeontwikkeling en kreeg in de vingers hoe je de communicatieve vertaalslag maakt naar pakkend beeld. Door met aandacht te luisteren, het onderwerp uit te diepen maar ook de klant en doelgroep te leren kennen, weet ik vandaag precies hoe ik aan een opdracht moet beginnen.

Dankbaar voor wat deze tijd mij heeft gebracht, is het nu tijd om met mijn freelance werk door te groeien onder mijn eigen naam. Een andere naam maar dezelfde lichtvoetige en hartverwarmende illustraties! Teken-ing verdwijnt niet helemaal: mijn kaarten, prints en papierwaren kun je vinden in de Teken-ing shop. 

teken-ing shop

Handgemaakt en hartverwarmend

Misschien herken jij mijn werk intussen wel door mijn warme kleurenpalet, de gelaagdheid en handgemaakte uitstraling, of de dieren, bloemen en planten die mijn illustraties bevolken? Ik ben dan wel opgegroeid onder de rook van Rotterdam, de natuur inspireert mij bij alles wat ik doe. De kleine gelukjes die ik elke dag zie, komen uiteindelijk allemaal in mijn werk terecht.

Daarbij heeft het eerst een weg te gaan. Voor ik aan een opdracht begin, pluis ik een onderwerp helemaal uit tot ik bij de kern ervan kom. Daaruit kan ik dan vertrekken om het verhaal visueel te vertellen. Achtergrondonderzoek past gelukkig perfect bij hoe nieuwsgierig ik ben. Wanneer ik aan het tekenen ga, werk ik elk element eerst met de hand uit waarna ik de illustratie begin op te bouwen.

Analoog werken zorgt voor ongedwongenheid: ik kan spontaan gaan tekenen voor het allemaal op een scherm terecht komt. Ik speel met de compositie, bekijk de richtingen en voeg witruimte toe. Ik kies kleuren die het juiste gevoel overbrengen en passen bij het geheel.

Zo combineer ik handwerk - met zijn texturen en authentieke kleuren - met digitale technieken om tot een eindresultaat te komen dat goed voelt. Die detaillering en het spel van verschillende lagen maken mijn illustraties uniek. Elke stip of streep staat voor mij op precies de juiste plek. Ik zie elke illustratie als een verhaal, waarbinnen nog mini-verhaaltjes verteld worden. Zo kan je blijven kijken en verrassende details, kleine grapjes en eigenwijze karaktertjes ontdekken.
Benieuwd hoe we samen iets kunnen maken?

neem contact op

2024 © Copyright Ingrid Wuyster. I do NOT consent to using my illustrations/photos/text to train for any generative AI platforms. Website door Studio Above | Foto's door Aline Bouma & Hanke Arkenbout

2024 © Copyright Ingrid Wuyster. I do NOT consent to using my illustrations/photos/text to train for any generative AI platforms. Website door Studio Above | Foto's door Aline Bouma & Hanke Arkenbout